>Lyttetid

>Jeg sidder og lytter til Leif Davidsen læse sin egen “På udkig efter Hemingway” op i min nye frække grønne iPod Nano.

Hans stemme er tør, saglig og let monoton. Det er første gang, at jeg hører en lydbog fra ende til anden, og det er ret interessant og en meget anderledes læseoplevelse, synes jeg. Grunden til jeg hører den, i stedet for at læse den selv, er vores danske bogklubsmøde i aften. Vi har en bogklub her i New York området, hvor vi læser danske bøger, mødes og snakker om dem og spiser noget lækker mad. Og aftenens bog er Davidsens om Johns rejse efter Hemingway, som jeg desværre ikke fik købt, da jeg var i Danmark sidste gang og derfor må jeg ty til de elektroniske midler og høre den som lydfil, da min tid er knap.

Efter en søgning på nettet fandt jeg http://www.ennybog.dk/, hvor man kan købe og downloade lydbøger. Jeg fandt den også på Bilkas hjemmeside, men de havde en begrænsning på udenlandske ip-adresser, hvilket jo blev en naturlig stopklods for mig. Og da jeg ikke havde tålmodighed til at Manden kom hjem og lavede en omvej til en dansk ip-adresse for mig, betalte jeg 50 kr. ekstra på EnNyBog.dk. Samme aften var den downloadet, og jeg kunne sætte hørebøfferne på og lade mig føre rundt i Miamis og Cubas gader af Leifs tørre stemme.

Og hvor forunderligt det er at få læst en historie højt igen. Sidst det skete for mig, var vel da jeg var barn. Måden hvorpå jeg ligesom hører hvert et enkelt ord, er helt anderledes fra, når jeg læser selv, hvor jeg har en tendens til at skimme hen over enkelte passager i historien, fordi der er en anden tråd, der fænger mig mere i selvsamme historie. Når man får den læst op, kan man ikke på samme måde vælge til og fra, og jeg oplever, at jeg har en større opmærksomhed på sproget og ordvalgene i denne historie, end jeg har haft i andre lignende romaner. Måske er det også fordi, det er forfatteren selv, der læser den op, så han kan lægge trykket netop de steder, hvor han selv ønskede det skulle lægges, da han skrev historien. Det er jo egentlig den optimale oplæsning, når forfatteren selv får lov at tolke sit skrevne ord ud i det talte.

Har du selv prøvet at høre en bog? Hvis nej, så tag en tur ned til dit nærmeste bibliotek og lån en lydbog og prøv det. Ind på iPoden med den eller smid cd’en i bilen og benyt dig af den ubrugelige tid, du alligevel sidder med på hænderne, når du tager fra A til B, vasker op eller laver noget andet, der sagtens kunne piftes lidt op med en tur ud i et andet univers.

6 thoughts on “>Lyttetid

  1. >Sikke en god ide.Jeg har heller ikke fået “læst op” siden jeg var barn. Tænker nogen gange på det, når jeg læser for Andrea, og ser hvor meget hun lytter og koncentrerer sig om historien.Det må være helt specielt at så få læst historien af selve forfatteren.Det må jeg altså prøve.Kan du have en rigtig god weekend.KH Maria.

  2. >@Maria – Tusind tak og i lige måde med weekenden :-)Ja, du skulle virkelig prøve det. jeg har nogen gange lånt lydbøger til mine elever i 8. eller 9. klasse, hvis de har været svage læsere, så de kunne få læst de bøger op, som vi arbejdede med. Og de har næsten altid syntes det var helt hyggeligt, at få læst højt igen. Det kan vi alle vel på en eller anden måde.Så vidt jeg ved er alle Davidsens bøger læst op af ham selv, men det kræver jo selvfølgelig, at man gider læse hans genre :-)I øvrigt perfekt i den cocktail, som jeg har indtryk af du så godt kan lide, der hedder havestol, solskin og hygge i haven 🙂

  3. >Kære AB – er TOTALT og fuldkommen afhængig af lydbøger! På tysk, engelsk og dansk og alt, hvad jeg kan komme i nærheden af. Det er så lækkert mens man laver andre ting, men også en god måde for mig, at holde sprog ved lige. Har brugt FORMUER på amazon… KH

  4. >@Julia – Hmmm…tyske lydbøger…måske det var vejen frem til det tyske sprog for mig? Nej, der hopper jeg vist lige over, men dansk og engelsk, jeps, så er jeg vist også nem at gøre afhængig. Låner du på biblioteket, eller køber du dem online?

  5. >Lydbøger er geniale når man, som jeg, strikker. Og hvis det er på mp3’eren, så er jeg helt væk i en anden verden.Hvis du er til Harry Potter, så skulle du lytte til dem. Om ikke andet, så for at høre Jesper Christensen læse dem – han er suveræn!Jeg har desvære måtte opgive Mænd der hader kvinder, for jeg kunne ikke holde ud at høre på ham der læser. Så der må jeg nok bide i det sure æble og læse dem selv 😉

  6. >@Britta – Velkommen til bloggen :-)Jeg fandt faktisk en hel del Harry Potter lydbøger på udsalg, men det var de engelske udgaver, så jeg kan nok ikke regne med at det er Jesper, der læser dem også (selv om hans engelske faktisk er rigtig godt i James Bond). Købte dem dog ikke, da det ikke lige er min førsteprioritet i genre.Men du har ret, det er vildt vigtigt at oplæseren er dygtig og til at holde ud at høre på. Ellen Hillingsøe, som jeg lytter til nu, er næsten for karakteristisk i sin stemme. Jeg har svært ved at holde hende ude fra historien. Men hun læser rigtig godt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s