>Nederst i fødekæden

>Her i USA må man ikke sætte reklameskilte op ved vejen, hvis man har et ekstraordinært udsalg eller lukkesalg. Men man må gerne hyre en mand til at stå og holde skiltet ude ved vejen.

Så her ved Costcutters closing sale står der hver dag fra morgen til aften to mand, en i hver sin side af kørselsretningen, med hvert deres skilt. Om det regner eller sner, eller om solen bager i 32 graders varme. Det gør ingen forskel.

De står der, og de tjener deres løn. Men jeg gætter på, at det ikke er topskatten, de ærgrer sig mest over. Jeg tager altså hatten af for de fyre. Det kan godt være, at det ikke er jordens fedeste job, og måske heller ikke det bedst lønnede job. Og sikkert, at de også får deres del af latterlige tilråb fra forbikørende bilister, der skal gøre sig sjove på andres bekostning. Men de HAR et job, og de står op hver morgen og passer det 100%. At der så ikke lige er så meget andet valg, fordi de bor i det land, de gør, det kan vi så lige lade stå og simre lidt, mens vi overvejer, hvor slemt det mon var, der hvor de kom fra, inden de rejste ind i Guds eget land.

Jeg synes, jeg oplever krisen på nært hold mere og mere. Og i et land som USA, er der bare ikke noget sikkerhedsnet til at fange de ramte. Forleden da jeg havde været i ToysRus og sad i bilen på vej ud af parkeringspladsen, kom en ung sort fyr hen til mit bilvindue. Han havde hænderne fyldte med MM’s-poser, og viste mig dem igennem ruden. Jeg smilte til ham og lettere forvirret tænkte jeg, at ham kender jeg da ikke, da jeg ikke har oplevet noget lignende før i de tre år, jeg snart har boet her. Først da jeg kørte lidt længere frem, gik det op for mig, at han ville sælge mig slikket, og da jeg kiggede i bakspejlet, kunne jeg se hans unge skuldre hænge dybt, mens han duknakket traskede videre til den næste bil. Han var ikke meget mere end femten år, men med en højde og drøjde som en voksen, og dog virkede han bare så lille og sårbar der i mit bakspejl.

En af mine veninder fortalte mig, hvordan hun havde talt med sin danske familie om sin amerikanske mands jobsituation, og familien havde overbærende sagt, at det går nok, hvis hans firma lukker. “Han skal nok finde noget andet, og I klarer jer jo.” var trøsten. Men sådan fungerer det jo bare ikke her. For så nemt er det ikke for deres familie. Hvis hans firma lukker ned, så mister han sit job, og så mister familien hovedindtægten, som før har brødfødet 5 personer. Han kan ikke få dagpenge, og han kan ikke nødvendigvis få et andet job. Det er så svært at forstå for os danskere.

På mange måder et godt tidspunkt for os at rejse hjem på, men jeg kan ikke helt lade være med at føle mig som dén, der forlader den synkende skude for at komme hjem til trygheden. Og der skal nok gå et stykke tid, før jeg igen brokker mig over den danske skatteprocent. Lige nu glæder jeg mig faktisk bare til at komme hjem og betale min del.

2 thoughts on “>Nederst i fødekæden

  1. >Sikke en rørende post. Ja, vores sikkerhedsnet er fantastisk. Og jeg betaler min skat med glæde… næsten i hvert fald. Det er da fantastisk at vide, at (næsten) ligegyldigt hvad vil man i hvert fald altid kunne brødføde sit barn og give det tøj på kroppen…

  2. >Det var derfor jeg rejste hjem. Ikke så meget fordi jeg var bange på mine egne vegne men fordi mine amrikanske venner med børn altid frygtede at miste deres job, for mistede de jobbet mistede de ikke bare lønnen, men også sundhedsforsinkringen og mulighederne for at sende børnene i ordentlige skoler. Derfor og fordi jeg synes det er hårdt at folk i USA altid selv har været ude om deres skæbner uanset hvor hårdt modvinden har ramt dem. Jeg ville hjem til et land hvor vi tog ansvar for hinanden, men fant et Danmark der var langt mere råt end jeg huskede det. Sikkerhedssystemet har vi stadigt, men respekten for hinanden synes jeg lidt vi har mistet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s