>Der lyttes stadig

>Jeg blev færdig med Leif Davidsens jagt på Hemmingway, og har nu sat en ny bog i gang i iPod’en. Men inden da har jeg været ude og investere i et par nye hørebøffer.

Jeg er en af dem, der bare ikke kan forlige mig med at have høretelefoner inden i ørerne. Det gør simpelthen ondt efter 5 minutter. Det er som om de ikke sidder rigtigt og at mine ører bare ikke er lavet til indvendige hørebøffer. Jeg har i hvert fald ikke fundet et par endnu, der passer ind i mine øregange. Men nu er ørene glade. For de har fået disse nye seje bøffer, som kan det hele og lidt til. Det er Sony’s MDR NC7, som har noice cancelling. Det vil sige, at de eliminerer 87,4% af den udefrakommende støj. Der sidder sådan en lille knap på siden, hvor man lige kan slå NC til og så kan man ellers sidde der i ro og mag og lytte til Ellen Hillingsøes kontante stemme læse Holst’s roman højt. Og så kan de klappes sammen til næsten ingenting, hvilket ikke er helt ueffent.

Det skal siges, at lige så begejstret som jeg er for hørebøfferne, lige så lidt er jeg vild med Dronningeofret. Jeg er i forvejen ikke den store Hanne Vibeke Holst fan, men jeg må tage hvad jeg kan få af danske lydbøger lige pt. her i USA, og min veninde havde tilfældigvis lige denne liggende, som jeg kunne låne. Historien er som sådan ok, men jeg bliver simpelthen så irriteret over alle hendes detaljer. Det er som om, hun hele tiden skal vise os, hvor meget hun ved om alt muligt, og hvor meget hun har sat sig ind i, for at kunne skrive denne bog. Hvad blev der er postmodernismens glæde ved at skære historien ind til benet og præcisere sit sprog, så kun det vigtigste blev fortalt og resten overladt til læserens eget tankeunivers? Måske er hun selv lige så meget kontrolmenneske, som hun beskriver hovedpersonen Meyer til at være. Måske tør hun simplethen ikke overlade ansvaret for selv de mindste detaljer til os læsere. For hvad nu, hvis vi ikke tænker historien i samme retning, som hun gerne vil have os til?

Oven i hendes overfortælling af historien er hun nok også en af de forfattere, jeg har oplevet, der markerer sig selv tydeligst i sin fortælling. Hun er helt klart en medaktør i historien med alle sine holdninger og sine indirekte kommentarer om den aktuelle danske politiske scene, tweenagemoden, kønsrollemønstre i de moderne børnefamilier, medierne som den fjerde statsmagt, og jeg kunne blive ved. Hvorfor skal hun mene noget om alt? Og måske vigtigere endnu, hvorfor skal vi høre om hendes meninger om alt i hendes historier? Hvorfor kan hun ikke bare fortælle historien? Det bliver for opstillet og subjektivt for min litterære smag. Den skal høres færdig, ingen tvivl om det. Men jeg glæder mig til at komme i gang med Mærkedage af Jens Smærup Sørensen bagefter, og ærgrer mig faktisk lidt over, at jeg ikke valgte den først.

Og så har jeg virkelig svært ved at abstrahere fra Ellen Hillingsøes karakteristiske stemme. Hun er jo en fremragende fortæller, men hun kommer bare til at fylde i historien helt uden at ville det, fordi hun er et menneske, hvis stemme adskiller hende markant fra alle andre.

Nå, men hørebøfferne er dejlige, fik jeg sagt det?

4 thoughts on “>Der lyttes stadig

  1. >Tak, du fik lige formuleret alt det jeg bare ikke kan snuppe ved Hanne Vibeke Holst! Næste gang min mor (for hundredesyttende gang) anbefaler mig en af Holsts bøger, så tillader jeg mig at copy/paste dit indlæg og sige: Lige netop derfor giiiider jeg ikke læse den kloge mokkes bøger!Men lækre ørebøffelader – bestemt!!!

  2. >Fedt indlæg. Jeg har ikke læst Hanne Vibeke Holst i mange år (og min lyst er ikke større nu ;o)) men du har nogle fede refleksioner, og en super måde at formidle dem på.Tak for det.KnusA-T

  3. >Hvis du vil have andre bøger at lytte til, også fra USA, så kan du købe/downloade dem fra EnNyBog.dk. Der er et ganske stort udvalg, du kan læse mere om lydbøgerne, og prøvelytte til oplæserne inden du du køber. God fornøjelse 🙂

  4. >@M – Jamen, copy/paste du bare. Jeg vil da være beæret over, at få lov til at sætte din mor på plads på det punkt :-)@A-T – tak for de fine roser 🙂 Knus til dg også!@Montecristo – Tak for tippet. jeg kender godt siden. Hentede faktisk Leif Davidsens bog derinde. Men det er jo lidt pebret, og havde jeg været i DK, havde jeg helt klart brugt biblioteket noget mere 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s