>Dinosauerens Fjer

>

En af mine yndlingsbøger hedder “Vigtigt at vide om Ludmilla”, og den er skrevet af Sissel-Jo Gazan. Den er fantastisk! Den MÅ jeg altså fortælle jer om en anden dag, selv om den efterhånden er en gammel svend fra 2003.

Gazan udgav i 2008 en ny roman, som er den første siden Ludmilla, og den har fået rigtig gode anmeldelser og har sågar vundet DR’s romanpris. Jeg har så først lige læst den, men derfor skal den alligevel have et ord med på vejen.

IMG_4640

Ikke mindst, fordi min svigermor anbefalede den og købte den til mig. Hun er en af de mennesker jeg kender, der læser allermest, og når hun anbefaler en bog er det gerne et blåt stempel i min verden. Så er den virkelig god.

Og det er den heldigvis også. Jeg trængte i den grad til en bog, som jeg ikke kunne lægge fra mig. En bog som holdt mig fanget og som gav mig noget nyt, jeg ikke havde set før. Det gør denne bog. Jeg har lært sindsygt meget om dinosauere, fugle, Biologisk Institut og, måske vigtigst af alt, om løgne og fortielser. Romanens tre hovedpersoner er alle tre spundet ind i bedrag og fortrængninger, og konsekvenserne af disse er fatale, ligesom de mord der bliver begået omkring dem er det. Jeg elsker den måde Gazan tør og formår at lade det virkelig ulækre og morbide fylde flere sider uden at man brækker sig af det som læser. Handlingen ville være utroværdig uden det, og samtidig med at hun er ekstremt nørdet og akademisk i sit sprog, får hun alligevel sine personer til at fremstå både nærværende og menneskelige i alt hvad de gør og siger.

Jeg er ikke den store krimifan, da jeg ofte mangler det menneskelige aspekt i krimiens nøgterne og faktuelle univers, og ofte synes jeg, at selve fortællingen er for tynd i forhold til det overliggende tema i bogen. Når jeg alligevel lader mig rive med af en krimi, som jeg også gjorde det med Stig Larssons Triologi, så er det fordi forfatteren altså har formået at få bogens menneskelige fortællinger og et eller andet dybere lag af information og viden om et specifikt felt til at hænge sammen  med kriminalsagen og det overliggende tema. Når det hele går op i en højere enhed, og det synes jeg Sissel-Jo Gazan formår i denne bog.

Thumbs up fra min side.

2 thoughts on “>Dinosauerens Fjer

  1. >Kæreste AB,Hvor er det sjovt. Jeg er netop igang med at Læse Dinosaurens Fjer, anbefalet af min kæreste mor, som også er hende der læser mest i denne verden, og også selvom jeg ikke er vild med krimier, af samme årsag som du beskriver. MEN, hun skriver jo helt vildt fængende, rammende, og der er så meget man lærer i den bog. Vil helt sikkert læse "Vigtigt at vide om Ludmilla" bagefter. Så de varmeste anbefalinger til alle der overvejer at begynde at læse Sissel-Jo Gazan ;)Mange Hilsner,Louise

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s