>Blixen og Natasja

>

…havde begge rod i Afrika:

“Verden, den er stor. Mærk dig mine ord. Jeg trives hvor jeg bor. Men jeg savner Sudan og den røde jord. Min far, min søster og min bror… ye-ah” (Natasja)

“Selve mit hus og have og hele farmen her holder jeg så ubeskrivelig meget af; jeg har en følelse, som man hjemme sjælden kender, af at jeg har skabt dette selv, og at det er en del af mig. Hvis Du nogensinde kommer herud, hvad der var den største glæde, jeg kunne tænke mig i verden, vil du også nok komme til at synes om det, og til at forstå, at jeg på en måde her er blevet til det, som var meningen med mig…”. (Blixen)

…var begge splittet mellem to meget forskellige kulturer:

“Skal jeg blive hos min mor. Og de hårde vintre i det kolde Nord. Eller skal jeg søge sydpå ad tropiske rytmespor. Hjælp mig Odin og Thor!” (Natasja)

“Livet herude er mer brutalt og ville vist ryste dig mer end selv de værste afsløringer fra livet hjemme; jeg, for et menneske, vil hellere have det sådan, men forstår derfor godt lykken – og charmen, – ved en stille, fredlyst plet, som lukker øjnene og dørene for al brutalitet.” (Blixen)

…var begge fortalere for ligeværd og frihed:

“To råd skal jeg give alle yngre kvinder: at klippe håret af og at lære at køre automobil. Disse to ting forandrer hele tilværelsen. Det lange hår har virkelig været et slaveri gennem årtusender; man føler sig pludselig så fri, som ord ikke kan udtrykke, med en kort manke som man kan ordne i et minut, og som vinden kan blæse igennem. Og når man så herude ikke har korsét, så kommer man virkelig til at kunne bevæge sig som en mands jævnlige.” (Blixen)

“Jeg rejser væk igen og letter mit tungsind. Fuld galop i den varme ørkenvind. Hesten den er døbt og købt af Bin Laden, jeg vinder løbet som den første kvinde, og Sudan er over ende…” (Natasja)

…var begge farverige personligheder, der nød vildskaben i livet:

“Jeg har i fire uger besøgt de lykkelige jagtmarker og kommer lige ud fra dybet af den store vilde naturs herlighed, fra urtidens liv idag som for tusend år siden, fra mødet med de store rovdyr, som betager én, som man får på hjernen, så at man ikke synes, der er andet værd at leve for end løver.” (Blixen)

“Gæt hvem der er tilbage i fulde fægt og fyrer op forbi og knægt og fyrer op i den vildeste soundselector.
Jajajjusha
Hold fast og giv den gas hit på glas??? Sæt fast på den ass tjek mit stach og kom på plads.
Jeg skruer lyden op for Gud og hver mand i det ganske land, har det I mangler til den søde tand og folk der danser i mit kølvand.”
(Natasja)

…var begge meget bevidste om poesiens magt:

“Jeg skriver sange om blandet blod om den storm, der raser i mit hoved’. Om at vælge eller vrage, om at være, om at vise mod…overskud” (Natasja)

“Det er upraktisk, Det er dårlig økonomi, at måtte holde sig med maskingeværer, fordi ens ord har mistet sin kraft.” (Blixen)

…rasede begge mod normerne og de snævre rammer:

“Jeg skulde naturligvis have bestemt for mig selv; men her kom igen den underlige Modstand mod alt, som paa nogen Maade var udenfor den snevre Cirkel hjemme, og den underlige Magt de havde, at man altid syntes man havde Uret, naar man gik imod dem. Hvad tænkte de sig? Ja, de tænkte sig vel nærmest Giftermaal som vor Fremtid.” (Blixen)

“Jeg føler mig dansk og det er nemt at blende ind. Men der vil altid være en Pia, en Johnny og en Evensen, der synes, jeg er for dum og grim og bør sendes hjem. Men fuck nu dem, for jeg ved at hele verden er mit hjem. Kom igen! I Sudan har jeg kærlighed og slægt Men mangler karrieren og skal ik’ giftes væk” (Natasja)

Mangler jeg noget?

9 thoughts on “>Blixen og Natasja

  1. >Jeg ved ikke om du mangler noget. Jeg kan seriøst ikke se klart, for de tårer jeg har i øjnene over dit engagement. Elsker ildsjæle, elsker når folk gør en forskel for børn og unge. Hvis de unge mennesker ikke har dig som yndlingslærer i alle deres vennebøger, så fortjener de dig ikke!

  2. >Jeg kan heller ikke komme på om du mangler noget, og har det på samme måde som Julie. Hvor er det bare heldigt for dine elever, at du kom derhen hvor du hører til. Havde da været seriøst spild af fantastiske kræfter, hvis ikke du skulle undervise den aldersgruppe, som du så åbenlyst er allerbedst sammen med.Hvor er det godt!

  3. >Det er genialt det der. Underviser pt. en 8. kl i dansk, men har slet ikke samme opfindsomhed som du. Prøver virkelig, og ville ønske jeg havde.Må man nuppe ideen?Hilsen Anne Lotte

  4. >Som Anne Lotte sagde … det er sgu genialt det der …koblingen mellem nyt og gammelt Blixen vs. Natasja, det er vist ikke set før…to så forskellige eksistenser og så alligevel ikke.jeg har kun haft fornøjelse af at møde den ene …men hun var fuldt ud som teksterne!

  5. >julie_a – Ååååh, vennebøger. Spoken like a true efterskoleelev. Jeg har min egen vennebog, som vi lærere også havde til at eleverne kunne skrive i, og den er god for mit selvværd at have. Ligesom din kommentar i dette indlæg er det. Tak Julie!Anne – Jamen, det er jo lige netop det. Jeg er SÅ pisseheldig og taknemmelig lige nu.anne Lotte – hug alt det du kan. Teksterne er tænkt som en opgave, hvor eleverne får dem klippet ud og blandet. Det er så op til dem at finde sammenhængende i de forskellige citater og parre dem. Det sætter deres sproglige opmærksomhed på prøve. Natasjas sprog og univers kender de, men kan de finde de samme udsagn i Blixens valg af ord og formuleringer?intetnytundersolen – tak. Det er dejligt at høre du synes det. Håber også de gør det :-)Spunky – koblingen mellem nyt og gammelt er ikke min idé. Det er set 100 gange før. Michelle Pfeiffer gør det fx i Dangerous Minds. Hey, jeg er Michelle Pfeiffer…cool 🙂 Men altså, nej jeg har vist ikke set Natasja og Blixen sammenlignet før. Ejersbo og Natasjo derimod. I en artikel. Og Ejersbo og Blixen flere steder. Men det er vist pga. Afrika.Og så har du mødt Natasja, gætter jeg på?

  6. >Ej, altså! Vil du ikke godt komme til Århus og være lærer? Jeg eeelsker at blande gammelt og nyt, og jeg eeelsker at analysere og drage parraleller, og jeg er sådan en, der godt kunne finde på at følge HF enkeltfag i dansk igen, bare for at få lov til have nogen at gøre det sammen med. Hvor er det godt spottet. 🙂

  7. >nej jeg er godt klar over at det i sig selv ikke er nyt og sammenligne nyt og gammelt, det var mere den aktuelle kobling mellem Blixen og Natasja jeg mente…og ja jeg har haft flere lejligheder til at udveksle ord med Natasjagennem mit lange ungdomsliv i cafe og diskoteks branchen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s