>En retfærdig byttehandel

>

Hvad vil det sige at lave en retfærdig byttehandel mellem mennesker? Hvordan er man sikker på, at begge parter er tilfredse, og hvad eller hvem stiller parameteret for at retfærdigheden er sket fyldest? Er det nok, at dem der bytter noget, begge er tilfredse med resultatet af byttehandlen? Også selv om den ene ikke ved, at den anden relativt set, i forhold til det samfund han kommer fra, har fået en merværdi på det firdobbelte? Er uvidenhed en uundgåelig del af en retfærdig byttehandel?

Fairnok13

Et eksempel: Bonden i Sydafrika tænker at 5 kr. for et kilo af hans kaffebønner er en storslået pris, og han føler sig glad, rig og retfærdigt behandlet efter handlen. Købmanden i Danmark, tænker, at det var da fantastisk billigt for kaffebønner, som han normalt skal betale det firdobbelte for ved sine andre forhandlere. Han føler, han har scoret kassen og samtidig gjort en sydafrikansk mand glad og rig. Er det ikke retfærdigt? Ingen føler sig jo snydt eller uretfærdigt behandlet. Tværtimod. Eller burde købmanden have fortalt bonden, at hans bønner er meget mere værd, og at han burde sælge dem til en højere pris og derved ville kunne bidrage til at skabe en større økonomisk sikkerhed for sig selv, sin familie og sit lokalsamfund?

Min papbror sidder lige nu i Sydafrika og fortæller bønderne dernede, hvad de kan gøre for netop at sikre sig selv og deres samfund bedre økonomisk. Han arbejder med et projekt, hvor de bønder bliver mere bevidste om den rigdom den vestlige verden har at tilbyde for deres lækre produkter, og han brænder i den grad for sin idé. Han er vant til at arbejde med mælkeprodukter og fik for nyligt godkendt sit mejeriprojekt i Mozambique. Om 8 måneder står det første kommercielle mejeri i Mozambique klar til at levere produkter til den hungrende befolkning. Det er bl.a. ildsjæle som ham, der gør at vi får retfærdige byttehandler.

Men han og andre ildsjæle kan ikke gøre det alene. Så når den internationale verden står sammen og beslutter sig for en fælles mærkeordning, der støtter op om retfærdige byttehandler og samtidig oplyser os forbrugere om det arbejde, så begynder det at rykke. Især hvis vi forbugere, som jo i den sidste ende er dem der skal smide de ekstra kroner for bondens kaffebønner, bakker om retfærdigheden.

Hvad får vi til gengæld? Smagsoplevelser, medmenneskelighed, verdensomsorg og stof til eftertanke?

Logo

Læs mere her på Fairtrades hjemmeside, hvor det fælles internationale mærke uddybes meget bedre end jeg formår at gøre her i mit korte indlæg.

Urtekram_logo_sort_register

Og ja, jeg har fået den lækreste kasse fra Urtekram med figner, kanelsmåkagehjerter, kaffebønner, vanillepulver og andre lækre ting, for at skrive dette indlæg. De spurgte pænt og jeg tøvede ikke med at sige ja tak! (Og de kanelsmåkagehjerter…nammenam!)

Og ja, det er forfærdeligt nemt for mig at sidde og skrive positivt om, at man skal købe disse produkter for at hjælpe den 3. verden, når jeg selv har fået dem gratis sendt med posten og leveret til døren. Og sandheden er, at jeg har mindst lige så svært ved at efterleve det i det daglige, som du sikkert har. Men jeg prøver, og hvis jeg ved at skrive dette indlæg kan øge vores fælles bevidsthed bare en lille smule for Fairtrade, så napper jeg gerne den mulighed med i købet. Det for mig alene, er en retfærdig byttehandel.

10 thoughts on “>En retfærdig byttehandel

  1. >Jeg er fuldstændig vild med Urtekrams økologiske Fairtrade kakao. Siden jeg smagte den første gang, har det været udelukket, at jeg fremover kunne købe en anden kakao. Den er så god. Måske giver Fairtrade varer bare en bedre smag i munden:-)Jeg køber mange af Urtekrams varer, fordi de også er allergivenlige – at nogle af produkterne så også er Fairtrade er et ekstra plus.Randi

  2. >Lige præcis Fairtrades logo og det røde Ø præger en stor del af vores emballager i køkkenet.Medmenneskelig omtanke er noget jeg mener vi har som pligt, når vi som en rigt forbrugende land køber ind i verden.Og nyd dine småkage med god samvittighed :).

  3. >Nå det er DERFOR, min reader flyder over med indlæg om Fairtrade i dag. Jeg undrede mig sgu lidt 😀 Men du har jo ret. Og ret til at nyde din kasse guf. Hvad skal man dog gøre for at blive sådan en, folk kontakter med lækre sager…haha.

  4. >Jeg har faktisk aldrig tænkt over det så grundigt – det er rigtig godt formidlet! Må ud og tømme en Urtekram-butik (eller kan de ikke sende en kasse over til mig?)

  5. >Hey AB!!Jeg har svaret både hos mig selv og hos Julia omkring det med COP15 og kaffen. Jeg stoler på at leverandøren har fortalt mig den sande historie (- jeg ved ikke hvorfor at han skal gøre andet…), men jeg har et forslag over hos Julia om at de kommer frem med deres historie om kaffe, Fairtrade, priser, etc. i et slags gæstebloggeri. Det håber jeg at du vil bakke op om…(jeg vil heller at de selv fortæller historien end jeg gør det) og så håber jeg at de er friske på det!Kunne nok også være interessant input til din paplillebror om hvordan danske ildsjæle gør. Hva' de går efter og den slags?!

  6. >Hørt hørt! Fairtrade skal og må simpelthen være vejen frem!Fantastisk arbejde af din papbror. Godt at der findes sådanne mennesker.Kh Ulla.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s