Svenhammedkrisen

Helt så omfattende som Mohammedkrisen bliver Svenhammedkrisen nok ikke. Men Svenhammeds Journaler af Zulmir Becevic beskriver måske nogle af de samme mekanismer og om ikke andet baggrunden for dem. Pakket ind i en svensk ung dreng i 9. klasse og en ungdomsroman, der er let læselig og alligevel dyb nok til at fange en voksen, kommer journalerne bag ved intolerancen og på samme tid lige på linje med den. Den både afkræfter og bekræfter alle fordommene om, hvordan det er at være 2.G’er i Skandinavien, og den dømmer os alle, Svenhammed inklusiv, i at tro, at vi har regnet det hele ud og at vi ved, hvad “de andre” tænker og forventer af os. Selv Svenhammeds sympatiske kloge lillebror, Mohammed, viser sig at have sider, som hverken vi som læsere eller Svenhammed selv anede eksisterede i hans uskyldige yngre bror.

Det er en bog, der fortæller om mere end intergrationsproblematikker, fordomme og fremmedhad. Den fortæller også om helt almindelig identitetsfølelse, skæve familieforhold, forældre/barnkonflikter, socialt belastede unge, der klarer sig på deres egen måde og om mødet med den første kærlighed. En kærlighed som virker uvirkelig og aldeles uopnåelig, og som viser sig i stedet at være ganske ligetil og tættere på end man turde forestille sig.

Tina, vores gode bibliotekar på skolen bad mig læse bogen og lade hende høre, hvad jeg mente. Det er hermed gjort, og så kunne jeg jo lige så godt dele det med jer også.

Hvorfor lavede man ikke ungdomsromaner som denne her, da jeg var ung?

3 thoughts on “Svenhammedkrisen

  1. Den lyder vanvittig spændende – og er nok endnu en af de bøger der kommer på min, efterhånden meget lange liste, over bøger jeg skal have fat i til sommer, så vi har noget at læse i til vinter!
    Lyder som om den lige er noget for mine 2 ældste!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s