Før sengetid

Hvornår skal vi dø, mor?

Just som man står der og tror at putteseancen er klaret med Den Grimme Ælling og et møs møs “Godnat og sov godt“, bliver man mødt med det spørgsmål.

Efterfulgt af: “Jeg vil ikke dø.

Jeg var overrumplet over, at det lille menneske kunne rumme så store tanker og spørgsmål. Og hvor kom de lige fra i dag? Vi havde da ikke snakket om død for nyligt. Men jeg greb den, og vi snakkede om døden og om alderdom. Om at alle mennesker skal dø på et tidspunkt. “Hvorfor mor?

Hmmm, fordi alle mennesker bliver født og alle mennesker dør. Men vi skal blive meget gamle først.

Jeg var ikke klar til at fortælle ham, at nogen gange bliver man ikke så gammel, før man dør. Når man ikke engang er fyldt fire år, tror jeg den sandhed tids nok kan komme.

Vi grinede sammen af fremtidsbillederne af ham med kone og børn. Og ham som bedstefar. Som oldefar, der var meget gammel. Ligesom Oldebille og Oldefar Per. Jeg med en klump i halsen. Han som om, det var noget uvirkeligt og fantasifuldt sludder.

Og Oldebedste. Som er i himlen. “Hun passer på os. Og vi gav hende blomster ned i hullet. Dem har hun nok med derop. Og hun har også en computer, tror jeg. Når nogen dør savner man dem. Jeg savner Oldebedste.” 

Han sluttede selv samtalen med et godnat. Han havde fået sine svar. Og som jeg gik ud af døren kom det fra ham:

Du må ikke dø mor. For så savner jeg dig.

Og nu vælter tårerne frem igen, som jeg skriver det. Ikke lige aftenen, hvor man frisk og frejdigt går ind og ser indsamlingsshow om døende børn i Afrika.

Så jeg filmquizede med veninderne på Facebook med mine skyklapper på og lod som om, at vi alle bliver 125 år gamle og at film om evigt liv og kærlighed til alle var virkelighed.

5 thoughts on “Før sengetid

 1. Det lyder som en rigtig hyggelig (og god) snak. Og ja, Sandheden om Verden finder han jo nok ud af på et tidspunkt – men jeg ser heller ingen grund til at pensle alverdens pinsler ud for et børnehavebarn, og da slet ikke uden anledning.

  Jeg så det der indsamlingsshow, men skyllede det ned med godt selskab og rigelige mængder alkohol. Det fjernede bare ikke den dårlige smag i munden over at der er nogens små børn der dør, af noget så grundlæggende som sult, og alligevel sender vi ikke bare det mad de har brug for med det samme (og så må det jo koste det det koster) Som om det gør det mindre trist at der er mange der dør på én gang.

  Undskyld, det var ikke for at blive politisk i kommentarfeltet. Jeg synes bare diskussionen om en betalingsring om København blegner lidt i sammenligning.

  • Jeg er 100% enig med dig, og vi endte da også med at sidde her og se hele showet. Det er så ufatteligt trist og uretfærdigt, og det virker endnu mere håbløst at tænke på, hvor mange år det har stået på nu. Jeg har lige set Luksusfælden og må indrømme, at det forkælede unge par (især pigen) der deltog i det, satte både betalingsring og Afrikas hungersnød i perspektiv for mig.

   Og så er der de gange, hvor man simpelthen er nødt til at tage skyklapperne på og drikke sig fuld til en fest eller lade sig rive med af en filmcitatquiz, for ikke at synke helt ned i håbløshed og dybe tanker. Der er det nære og det fjerne, og på aftener blev det fjerne nært – mest af alt gennem Skrupsakkens tanker. De ramte mig 100 gange dybere i forhold til Afrikas børn end TV-showet gjorde.

   Og du må for øvrigt altid gerne blive politisk i mine kommentarfelter! Tak for kommentaren. Og så vil jeg for øvrigt gerne optages i din hemmelige bloggerloge. Hvor sender man en ansøgning til?

   • Uh, for at blive loge-aspirant må man jo bestå den første prøve! Jeg har endda lavet et hint ovre i logen 😉

 2. PS. Kom da godt nok også lige til et knibe en tåre over “Du må ikke dø mor” – tanken om at man som mor kunne blive nødt til at forlade sit barn på den måde…

  • Fra hans første spørgsmål til den sidste kommentar sad tårerne lige på kanten af vipperne af mig. Og da jeg lukkede døren bag mig fik de frit løb. At han tænker sådanne tanker ramte mig helt inde i hjertekulen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s