Kony 2012

Jeg MÅ lige kommentere på den virale video Kony 2012, jeg linkede til på min Facebook i aftes.

Julie gjorde mig opmærksom på den. Og jeg er helt enig med hende i, at den er vigtig.

Jeg var dog for træt til at kommentere yderligere på den i aftes, så jeg linkede bare til Politikens kommentarspor, hvor man spørger læserne, hvad de mener om eksperimentet. Det er et af de mere nuancerede kommentarfelter jeg har læst. Så kig lige på det, hvis du vil se sagen fra flere sider.

Jeg tænker to ting – en om videoen og en om sagen. Jeg skiller lige de to af, selv om det egentligt ikke er retfærdigt for nogen af dem.

Dansklærerens briller ser en video, der er sindssygt godt lavet. Flot håndværk, eminent klipning og virkelig virkelig god storyline. Måden instruktøren Jason Russel har brugt de sociale medier til at klikke rundt i historien på, sat sammen med real time klippene med hans søn er meget virkningsfulde og aktuelle for både tiden og eksperimentet.  Videoen er også selve eksperimentet. Den er vor tids flaskepost, som ikke kun er heldig at blive fanget op en én person, men af millioner af mennesker. Den er lavet med det formål at den skal Go Viral. Og den kan næsten ikke andet. Den taler til det gode menneske i os alle. Den del af os, der ikke kan holde ud at se børn blive kidnappet, pint og torturreret. Den del, der ville ønske, vi var stærke nok alene til at kæmpe mod verdens ondskab. Drengen i videoen er vores hjernes forenklingsproces. Han er med, for at gøre sagen klar, enkel og tydelig for os. Fra børn og fulde folk og sandheder og så videre, ikke? Hvordan kan vi argumentere mod en dreng, der siger, at vi skal fange den onde mand, så han ikke kan gøre børnene noget? Super virkningsfuldt!

Sagen er jeg slet ikke nok inde i, men på blot få minutter søgen i går, fandt jeg dog ud af, at Invisible Children, som organisationen hedder, arbejder ud fra et noget naivt grundlag om at det at fange Kony, vil sætte alt på plads. Og at den ene dreng, Jacob, som er repræsentant for de afrikanske børn i videoen, blot er én repræsentant. Kan man bygge en militæraktion på en mands løfte til en dreng for 9 år siden? Bør man ikke undersøge, hvor store Kunos styrker er i dag? Hvad det vil betyde for landet som helhed at USA går ind som stormagt og blander sig i oprøret? At en amerikansk støttet organisation går ind og støtter lokale oprørsgrupper økonomisk?

Og så er der hele billedet af den stærke hvide mand, der endnu engang kommer og redder den stakkels sorte, som jeg personligt ikke helt kan forlige mig med. Jeg er klar over, at Jason Russel og hans søn ikke ønsker at fremstå således, og at organisationen gør dette af et godt hjerte. Et rigtig godt hjerte. Men jeg er ikke sikker på, at det er måden at gøre det på. Og måske forstærker det bare nogle forældede billeder i vores hoveder, som er unødvendige at forstærke yderligere.

Jeg har selvfølgelig ikke svaret på, hvordan man så burde gøre det. Hvis jeg havde sad jeg ikke her og skrev blogindlæg om emnet, men var godt i gang med at handle, så den kære Kuno kunne blive fanget og de stakkels børn kunne blive reddet.

Så jeg spreder videoen. For jeg kan virkelig godt lide idéen om, at vi som verdensborgere kan sprede et godt budskab verden over på under to dage. Og at de sociale medier, billeder og ord kan fungere som våben i krige fremfor krudt, kugler og atombomber.

Jeg kan virkelig godt lide at folk kæmper for det de tror på, også selv om de ikke rammer alle de rigtige knapper i processen. Hjerteblod og ildsjæle er to af mine personlige favoritter. Det kan og skal vi ikke kæmpe imod. Men vi skal nuancere og huske at se livet fra flere sider.

Og jeg elsker virkelig virkelig meget, at vi også forholder os kristiske til virale medier som denne, og ikke bare hopper med på bølgen, fordi det umiddelbart virker som det rigtige at gøre. Men hopper med, fordi budskabet på trods af nuancerne stadig taler til os og er noget vi gerne vil bakke op om. Så se videoen. Google eksperimentet. Og forhold dig til det, inden du deler videoen videre. Måske synes du ligesom jeg, og Julie, at dette er værd at dele og være med i. Måske ikke.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s