Kære Masho, skynd dig at blive voksen!

Jeg sidder med følelsen af, at jeg lige har været vidne til at overgreb. Og jeg kunne ikke gøre noget. Bare sidde der og tage en tår af aftenkaffen og hulke lidt ned i min serviet.

Jeg gik på Facebook bagefter og råbte noget á la “Stop det dog” på min væg. Men det hjælper ligesom ikke, vel? Heller ikke selv om vi er mange, der mener det samme og som råbte stop i kor. At “Det er for galt“. Og “hjerteskærende.” Men det var det eneste, vi kunne gøre lige der. En kollektiv afmagt verbaliseret på et gudsforladt socialt medie.

Flere af mine veninder nævner stadig den lille pige, der blev glemt af sin far og døde i en bil for nogle år siden, som den nyhed, der stadig jager dem i tankerne. Og som gentagne gange vækker både tårer, vrede og afmagt frem i dem den dag i dag. Det var en skrækkelig historie. Jeg har det på samme måde.

Men i aften mødte jeg min døende pige. Jeg kan slet ikke slippe hende igen. Jeg taler om Masho fra dokumentaren Adoptionens Pris. Og jeg taler om de organisationer, der har ødelagt hendes barndom. Men mest af alt er jeg vred på hendes adoptivforældre. Og jeg har virkelig behov for at finde et sted, hvor de fortæller mig, hvorfor de ikke var opgaven voksen, og hvorfor de ikke forstår, at et barn der er blevet revet væk fra sine forældre, skal have tid og kærlighed og omsorg og mere tid til at turde tro på, at det kan nytte noget at knytte sig til nogle nye forældre. For det barn ved jo netop, hvor ondt det kan gøre. At knytte sig. Og miste. Jeg synes faktisk ikke, det er rocket science.

Jeg kan ikke engang sige, at jeg formår at se på det hele billede lige nu. På hele den generelle problematik, som programmet tager op. Med at der er svindel i adoptionssystemet. At det er blevet en pengemaskine for nogen, og at alt for mange adoptivforældre i lille Danmark ikke fatter en disse af, hvad de går ind til, når de får deres mangeårige drøm opfyldt om at få et barn. Og at alt for mange af disse børn havner i vores system, som dem der har problemet. Er problemet. Mens den ene voksen efter den anden vasker sine hænder og lægger sit ansvar i en skuffe.

For jeg ser bare Masho for mig. Og hendes tomme fortabte mørke øjne. Og hører adoptivmorens hårde ord til hende. Og mens vi sad der og så på overgrebet, sad hun på et børnehjem et sted i vores lille kolde land. Og hun må tænke sit. Måske vokser hun en dag op og kan fortælle sin historie til os selv. Jeg håber inderligt, at hun på det børnehjem, hvor hun nu er, har fundet en voksen, der forstår, hvad det vil sige at værne om at barn. At vise det anerkendelse og give det tryghed. En voksen, der kan bevise over for hende, at sådan kan voksne også være. Til at regne med. Så hun lærer, at hun ikke bare bliver afvist igen, hvis hun er besværlig. Jeg håber hun vokser op og bliver rigtig besværlig i den gode sags tjeneste. Så hun kan være med til at sørge for, at ingen andre børn skal lide den samme skæbne. Jeg håber, hun vokser op og råber højt og larmende om de urimeligheder, hun var ude for som barn.

Indtil da, er der heldigvis andre, der råber for hende. Læs denne artikel, hvis du ligesom jeg nu sidder med et behov for at blive klogere. Og måske endda gøre noget mere end at skrive et blogindlæg og en vred svada på sin Facebookvæg.

4 thoughts on “Kære Masho, skynd dig at blive voksen!

 1. Jeg sad med præcis den samme undren over HVORFOR den lille pige dog skulle tales så hårdt til, for det fremgik aldrig rigtig. Der MÅ jo have ligget nogle bagvedliggende årsager til at pigen blev med så lukket og afvisende et kropssprog og så barsk en holdning. Hvad var det hun skulle lære, og hvad var det hun (tilsyneladende) blev straffet for at ville opnå?Man fornemmede at der lå et pædagogisk sigte bag adoptivforældrenes adfærd, men hvilket?! Jeg ku’ slet ikke få det til at stemme med det glade, varme og imødekommende adoptiv-forældrepar dokumentaren lagde ud med at præsentere os for.
  Måske skal oplevelsen have tid til at sætte sig i mig, før jeg forstår hvad dokumentaristen ønskede at skildre og opnå med sin film. En klinisk observation af et dybt ulykkeligt forløb?
  At fremprovokere en åbenlyst nødvendig debat?
  … Men hvorfor måtte vi ikke høre de spørgsmål der blev stillet til de involverede parter?!
  … Jeg forstår det ikke!

  • Enig Eva!
   Præcis den undren jeg sidder med. Måske fordi jeg ikke kan holde tanken ud om, at der ikke var anden grund til deres handlinger end den vi så. Et utilpasset barn, der aldrig var faldet til i sit nye liv. Jeg så ikke interviewet i Go’ aften Danmark, men efter sigende skulle det ikke have givet meget mere oplysning end selve dokumentaren.
   Men ja, der ligger meget redigering i sådan en film. Og meget ledende journalistik i spørgsmålene, der bliver stillet. Det kunne have været interessant at have fået den det spadestik dybere.

  • Jeg vil slet ikke begynde at sætte mig ind i hvorfor de gjorde som de gjorde. jeg kunne allieredes fra start af se i Henriettes øjne(jeg nægter at kalde hende moren, for den ære skal hun ikke have) at hun ikke magtede det. Hun havde en ide om at det ville være en let sag, at nu havde hende og Gert fået to små børn, som de bare fra dag 1 af kunne være forældrefår, uden nogle komplikationer. Den kvinde trænger til et seriøst realtisk tjek, ALLE der er forældre ved at det er hårdt; børns kærlighed, omsorg, glæde, er ikke bare noget der kommer af sig selv. Men noget som vi forældre har ansvar for at lave en gro bund for hos de små børn. Bare i lufthavnen, fattede hun jo ingen ting, måske havde Mosha ikke brug for at blive præsenteret for det halve Kbh, første dag hun kommet til Dk. Jeg håber virkelig, at de to mennesker bliver bidt ,så hårdt i røven af karma.

   • Sorry for stavefejlen, det gik lige lidt hurtigt. Men realitets tjek skulle der stå 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s