Aaaaaih maaain, kåsteer’t nå’e?

Jeg sidder midt i opgaveskrivningen, når jeg altså ikke arbejder og passer børn og går på syskole og blogger og alt muligt andet.

Men der er noget, der forstyrrer min evne til at tænke klogt om læsevejledning i folkeskolen i disse dage, og det er reformudspillet om folkeskolen. Det fylder selvklart meget for både mig, mine kolleger og en stor del af mit netværk for tiden.

Og lad mig lige starte med at slå fast, at der er faktisk ikke ret meget i den her reform, som jeg ikke bakker op om. Jeg synes virkelig, at det er en ret god reform. Hvem med en lille smule interesse i børn og undervisning kan ikke bakke om dette: Engelsk fra 1. klasse, større fokus på den praktiskmusiske dimension, bedre muligheder for to voksne i undervisningen, mere og bedre undervisning i dansk og matematik, mere anvendelse af it og digitale læringsformer, inddragelse af elever og forældre og øget fokus på trivsel, en udskoling med øget fokus på overgangen til ungdomsuddannelser og inklusion – en folkeskole med plads til alle!

What’s not to like? OK, nogen (læs:jeg) er ikke hooked på idéen med heldagsskolen. Og andre, synes ikke aktivitetstimer er et hit. Men altså, de store træk er jo fine.

Ja, man har endda tænkt sig at fjerne en stor del af det unødvendige bureaukrati. Min største kæphest ved folkeskolen.

Men altså, det er luftkasteller for mig. For de har lavet en indkøbsliste uden at have penge med til købmanden. Og alle kan godt se, at det kunne blive et brag af fest med de varer, der står på listen. Hvis bare man havde pengene. Og tiden. Og aftalen med deltagerne på plads. Det har man bare ikke. Og jeg fatter ikke, hvorfor de ikke har tænkt over det.

Jeg . fatter . det . ikke . !

Min barndomsveninde, som også er lærer skrev sådan her på sin Facebook i dag:

Klokken er 22 og endnu en aften er gået med at besvare mails fra forældre og kollegaer, forberede undervisning og læse PPR indstilling igennem, inden den sendes videre i systemet. I morgen tidlig kl. 7.30 lægger jeg ud med et møde med forældre og en elev. Gad vide om Antorini synes jeg har hvilet for meget på laurbærene, inden jeg har fortjent at holde weekend?

Min egen dag startede kl. 8.00 og sluttede kl. 16.15 efter et teammøde, og nu sidder jeg lige og kigger på undervisningen til min engelsktime i morgen i Niendeklassen. Men det er min egen fejl, at jeg sidder så sent. Jeg tillod mig at holde aftenen fri til egne fornøjeligheder på Syskolen. Klaphat!

Prøliåhørher…De der 16 timer, ikk. Som en gennemsnitslærer åbenbart underviser om ugen. Det er retorik venner! Det er ikke virkelighed. Det er et gennemsnit, der er regnet sammen ved at tælle ALLE læreres undervisningstal sammen. Og det er ikke realistisk. For vi er nogen, som ikke har ren undervisning. Fx har jeg 100 timer læsevejledning om året og 3 lektioner faglig støtte om ugen. Og så får jeg 200 timer om året til mit studie, fordi jeg læser for at kunne udfylde den rolle som læsevejleder, som jeg har fået tildelt.

Mit ugentlige undervisningstal er 17 lektioner + de tre faglige støtte timer. Dvs. 20. Min kollega er AKT-lærer. Hendes ugentlige undervisningstal er endnu mindre.

Men det er fordi vi laver noget andet. Som man for øvrigt også forbereder sig til. Og bruger masser af tid på ved siden af. Det er bare ikke undervisning. Og mit og hendes skema tæller ned for resten af flokkens 23-25 lektioner, hvilket ikke virker sådan helt fair, vel?

Men det er god retorik. Og det forstærker en sejlivet myte om os skolelærere og vores lange ferier. Nu fortæller jeg dig så, at IT AIN’T SO! Fortæl det gerne videre, til dem der gider lytte. Og endnu hellere til dem der ikke gør.

9 thoughts on “Aaaaaih maaain, kåsteer’t nå’e?

 1. Tak. for at lige forklare det med de lave undervisningstal. Jeg har ærligt talt ikke fulgt så meget med i den reform – Mest fordi jeg var sur over den måde Elbæk blev hetzet på. (Jo, det er et ord..)
  Det lyder da dumt, at det er ufinancieret. Og det er ikke noget med at pengene kommer over de næste par år.. eller.. nææ.. så .. nå. Dumt.

  Jeg kender en som også arbejder på det med, at få spredt undervisningen ud over dagen. Han er fritidshjemsleder og ønsker at få mere sammenhæng mellem de to steder. Det lyder ret godt det han fortæller.. Jeg håber at det på en eller anden måde lykkeds. For det var da dødens pølse, at skulle lave lektier om aftenen efter en hel dag i skole og fritter..

  Held og lykke med læsevejledningen. Jeg håber, og regner med, at det hele bliver godt!

 2. Jeg er så en af dem der ikke rigtigt er hooked på ideen om heldagskole. Jeg er faktisk nok en af dem der er decideret modstander af konceptet. Og jeg er heller ikke sikker på jeg er enig i at engelsk fra 1. klasse er en god ide.

  Men ellers lyder det jo fint nok. Hvis ikke det var fordi de havde tænkt sig at det hele skulle kunne lade sig gøre ved at mennesker der allerede arbejder fuld tid skulle arbejde endnu mere.

  • Nej, jeg synes heller ikke selv, at det vil være løsningen. Ikke i et samfund som vores, som er så bygget op af foreningsarbejde og efterskolefritidsaktiviteter, som det er. Hvis de ting lå i forbindelse med skolen, som de fx gør i USA, så ville snakken være en anden.

 3. AB – du er min folkeskolelærerhelt. Du negler gang på gang problematikken. Og da jeg nu ikke bor i Ølstykke og derfor ikke er så heldig at mine børn kan blive undervist af dig, så opfordrer jeg dig hermed til at søge ind i undervisningsministeriet eller et andet sted, hvor dine synspunkter og tilgange til tingene kan blive til virkelighed. Du er for stor til det sted, du er nu – no offence Ølstykke;)

  • Wauw! Den ros tror jeg ikke jeg kan leve op til, men jeg takker ærbødigst for den. En ting er at tænke stort og slå store brød op her på bloggen. En anden er at føre det ud i livet og handle derefter. Og der må jeg sige, at tanken om Undrevisningsministeriet er en lille smule skræmmende for mig. Men tak for tilliden. Det er virkelig en anerkendelse jeg bliver glad for!

 4. Noget der VIRKELIG gør mig træt er, at man som lærer i det hele taget er nødt til at redegøre for sin arbejdstid. Come on, jeg er da ligeglad med, hvor meget tid tømreren bruger på at hente brædder kontra sætte dem op. Og om advokaten arbejder hjemme eller på kontoret. Næste gang der er en, der siger:”Aaarh, så har du altid tidligt fri og monster lange ferier” så skriger jeg! 😉

  • Jamne, jeg er rørende enig med dig. Det er meget mærkeligt. Men er det ikke sådan, at når det er skatteydernes penge man tjener, så står man til ansvar for sit arbejde på en helt anden måde? Sygeplejerskerne, politikerne og andre offentlige ansatte slås jo med den samme milimeterpolitik. Tror desværre, at det er sådan det er. Vi vil jo alle gerne betale mindre i skat. Men prisen for tømreren har vi selv forhandlet hjem inden jobbet blev aftalt. I don’t know. Men træt, det bliver man. Bestemt.

 5. Pingback: Grundlæggende…ikke imødekomme…ønsket om…at modernisere | Fra hoved til pen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s