Jagten

Der kan vist ikke være nogen tvivl om, at vi har med en rigtig god film at gøre her. Jeg synes ligesom anmeldelserne og prisnomineringerne taler sit eget sprog der.

09

Men hvorfor er den god?

Jeg så den i går og du får lige mine bud:

  1. Fordi den formår at skabe sympati over hele linjen. Hvilket også gør den dødfrustrerende at se. Jeg holdt med dem alle. Forstod dem alle. Kunne sætte mig i alles sted og mærke alle personernes sorg og frustration. Jeg siger dig, man er brugt bagefter at have båret så meget frustration!
  2. Fordi det netop er Susse Wold, der spiller børnehavelederen og ikke Birthe Neumann, hvilket lige nøjagtig gjorde, at hun virkede troværdig og aldrig kammede over og blev karikeret, selv om hun hele tiden tipper lige på kanten. Men hun findes jo derude, hende Grethe. (Og jeg elsker altså Birthe Neumann normalt og hun ville være den oplagte at sætte i den rolle. Tak Thomas Vinterberg, fordi du valgte Susse.)
  3. Fordi den til det sidste sekund, spiller på antydningens kunst ved tilskueren. Man bliver i tvivl, ikke om Lucas’ motiver, men om en andens. Og man får aldrig svaret. Men man tvivler og man tænker: “Kan det passe?” og hvis ja, så er tanken slet ikke til at holde ud.
  4. Fordi skuespillerne gør det pissegodt! Nuff said!
  5. Fordi man om ikke andet, bliver konfronteret med sine egne fordomme, sin tvivl og frygt som forælder og sin foragt for den slags mennesker, der ødelægger børn. Både på den ene og den anden måde. Jeg hulkede hele de sidste tre kvarter af filmen. På den grimme måde. Med det tykke snot, der er hentet helt bagerst i svælget, og som kun kommer ud, når man virkelig græder igennem. Fordi det er så ubærligt at se en voksen mand slå en dreng, der allerede er knækket eller at se en knækket mand sårbar og ydmyg søge trøst og tilgivelse i kirken.
  6. Fordi den i mine øjne netop ikke handler om, at vi fra nu af ikke skal tage børns ord alvorligt, men at vi derimod skal huske os selv på, at uanset hvilken kriminalitet, der er tale om, så er ingen skyldige, før de er dømt. Og så er det en spillefilm. Ikke en dokumentar. Den har ikke til formål at skabe debat eller sætte samfundet i spil. Den har til formål at fortælle én historie. Og det gør den godt!

Så ja, den er virkelig se-værdig!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s