Så meget for en åben debat

Nå, men for dem af jer, der kender mig på FB, er dette ikke nyt. Men jeg skulle jo deltage i den store åbne debat i aftes på DR1, hvor vi skulle debatere Vores Skole.

Jeg havde sendt en ansøgning ind til programmet, da de søgte deltagere og blev godkendt. Det var ret udtydeligt i mailen, hvordan programmet ville forløbe, og hvad min rolle i det ville blive. Så som udgangspunkt tænkte jeg Højlunds Forsamlingshus, hvor publikum deltager aktivt i debatten og kan stille spørgsmål til dem, der er på scenen. Og jeg tænkte, at måske fik jeg taletid, og så var det fedt. Og måske gjorde jeg ikke, og så var det stadig fedt at være med på første række til sådan et program. Win-win, you know.

Well, not so much.

I løbet af eftermiddagen i går fik jeg det simpelthen så dårligt efter at have spist en rest af en pastaret, vi havde i køleskabet. Da kl. blev 18 og jeg skulle til at afsted, var jeg stadig helt mat efter at have, ja sorry, tømt hele maven ud. Men jeg ville bare med. Hvornår får man lige sådan en chance igen? Og jeg var egentlig ved at være ret ok igen. Tænkte jeg.

Så jeg kørte derind. Kom indenfor. Tog et par billeder, pattede en vandhane i et klasselokale, sad og småsnakkede lidt med et par af de andre deltagere. De var begge blevet ringet op i løbet af dagen og havde fået sminke på. Helt klart vigtigere end jeg så. En halv time før programmets start blev vi gennet på vores pladser. Tre store klumper af ca. 30 personer i hver. Vi skulle stå op under hele programmet, og det var derfor vigtigt at vi blev stående, hvor vi stod, indtil programmet startede.

IMG_1202

Pyyyh, det var varmt. Og trykkende. Og jeg var tørstig.

Men så kom de virkelig vigtige folk ud fra lærerværelset. Antorini, Ziegler, Vera Rosenbeck, Dorthe Lange m. fl. Folk der var inviteret til debatten og som var der i kraft af deres ståsted i hele cirkusset. Vi var statisterne. De var stjernerne.

Og sådan var det også, da jeg senere kom hjem og så programmet på computeren. Jeg selv dejsede om ti minutter inde i debatten, og måtte sendes hjem med en taxa på DR’s regning. Det svimlede simpelthen rundt for mig, så jeg måtte gå ud og sidde og drikke sodavand på lærerværelset i stedet for “at tage kampen om Vores Skole“. Jeg kan helt ærligt ikke huske, hvad de snakkede om de ti minutter, jeg var der. Der havde jeg rigeligt at gøre med at holde mig oprejst.

Men da jeg igen sad hjemme i min seng og i ro og mag kunne se hele debatten blev jeg ærgerlig. For det var jo ikke en åben debat i forsamlingshusmanér, som de havde lovet os. Ikke én af dem, der ikke var inviteret blev inddraget. Ikke en af dem, jeg havde talt med inden, som var blevet ringet op og sminket, blev inddraget. Vi var bare fyld. Det var så tydeligt, at der var lagt en køreplan for talerækken hele programmet igennem. Så havde jeg været fit for fight havde jeg alligevel aldrig haft en chance for at få mine ord på noget som helst i det program.

Og Bildsøe som vært. Det skinnede så tydeligt igennem, at manden ikke var inde i sit stof. Hans tøven og mumlen i spørgsmålene, og hans “nu skal jeg lige provokere dig” uden at gøre det overhovedet, var bare pinlig. Men der kom nogle gode kommentarer på banen og dem, de havde inviteret til at repræsentere lærerne, gjorde det faktisk godt efter min mening. De sagde mange af de samme ting, som jeg selv ville have sagt. Især ham fra Islev Skole, synes jeg var virkelig god og præcis.

Men DR, det var ikke en åben debat og en anden gang, kan det godt betale sig at forberede sig en lille smule bedre på indholdet inden timen starter. Og tak for taxaen!

One thought on “Så meget for en åben debat

 1. Jeg var også med i debatten i onsdag. Havde gået hele dagen og tænkt… “det her er vigtig at få sagt…” og jeg havde faktisk nogle gode pointer. Men… sådan skulle det ikke være. Det var helt klart, at det ikke var planlagt, at vi skulle ha muligheden for at sige noget.
  Det er ikke fair, at inviterer os til en debat, hvor det hele var planlagt på forhånd. Så skulle de ha meldt det ud fra starten. Det klæder ikke DR!

  Men her hvad jeg ville ha bidraget med:
  Alle er enige om at folkeskolen kan gøre det bedre, og lærerne skal blive dygtigere.. til hvad? Dygtigere fagligt? Sludder, det kan ikke nytte noget at lærernes karakterer skal være afgørende for om du bliver en god lærer. Det er ikke, overhoved ikke afgørende for, om du bliver en god underviser. Jeg har i mit 30 årige virker meget tit oplevet, at super “dygtige” lærer, med 13 i snit, blive kørt bort til psykisk behandling. Havde ikke impative evner. Kunne ikke få en klasse til at spille sammen. Så det er IKKE faglige kompetencer, som afgør om du får success som lærer.

  Hvor er forældrenes rolle i debatten? Skal de fortsat være min anden arbejdsgiver? Skal de stadig blande sig uhæmmet i min lærerrolle? Nej, de skal koncentrere sig om at opdrage deres børn til at respektere det tilbud barnet får. En veluddannet lærer, som de skal respektere.
  80% af min undervisning kan gå med at “opdrage”. Så er der ikke ret meget tilbage til undervisning, vel? Vi skal stille krav til forældrene!

  Og så lige til sidst. Hele regeringens forhandlingsplan er lig med et IC4-tog. Vi skulle ha nye tog i Danmark. Godt, så skrotter vi alle andre landes dyrebare erfaringer. Dem lytter vi ikke til for VI (regeringen) ved meget bedre. Vi lader Italien lave vores tog. Et tog, som ikke er lavet før, som ikke er set køre før. Det kom til at koste danske skatteydere milliarder. Se da på nabolandet Tyskland, de kan det med tog.
  Vi gør det samme med folkskolen. Vi har en plan. Der er godt nok ikke afprøvet nogen andre steder, men VI ved bedre. Vi kigger eller lytter til andre lande, hvor de har erfaringen, der virker.
  Næ, nej, Vi ved bedre, og det kommer til at koste skatteyderne milliarder.

  En magtarrogance uden sidestykke i dansk politik.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s