Sommerregler

En af grundene til, at jeg har verdens bedste job, er at jeg får lov til at stikke min nysgerrige snude ned i den ene lækre meningsfyldte indholdsspækkede børnebog efter den anden. Jeg får lov til at arbejde med fantasi på et niveau, få voksne i virkeligheden forstår, og jeg får lov til at se verden igennem 6 til 9 åriges forvandlingsbriller.

Jeg tager dig lige med derhen.

For Shaun Tans bøger er netop lige nøjagtig dét, som jeg forsøger at beskrive ovenover. Fantasi, realisme, børneoptik, indholdsmaggiterninger og meningsfuldhed.

sommerregler_presse

Senest har jeg fået billedbogen Sommerregler i hænderne fra Forlaget ABC, som er eneudgivere af Tans bøger i DK. Jeg har endnu ikke stødt på en bog fra hans hånd, som ikke var mindre end fantastisk. Det Røde Træ er min personlige favorit, men Sommeregler kommer meget tæt på den på hitlisten.

Ordene er få. Meningen stor. Vi kender det alle, at sommer kan sætte alle regler ude af spil og sætte nye regler på dagsorden. Sommer udvikler. Sommer får ting til at vokse og sommer starter nyt. Især mellem venner og søskende.

Fordi teksten er så lille, får billederne virkelig lov at invitere læserens egen fantasi og virkelighed ind i bogens handling. Da jeg læste den med Isac, som er næsten syv (og ‘næsten’ er vigtigt, når man snart fylder syv!), var hans fortolkning og forståelse af historien langt bedre end min egen var. For hans var netop ikke begrænset af alt for mange fortælleregler endnu. Måske er Sommerregler i virkeligheden også et brud med fortælleregler?

Billeder gør det. Inviterer læseren mere indenfor end tekst gør. For billeder er ikke entydige. Det er tekst heller ikke, men billeder taler endnu mere til vores forskellige referencer, end ord gør. Jeg har konstant en indre kamp mellem billedkunstlæreren og dansklæreren i mig, når jeg sidder med disse billedbøger. Men når Shaun Tan skriver: “Træd aldrig på en snegl.” og viser mig dette billede:

Sommerregler

Så giver billedet mig uanede mængder af konsekvenser ved at træde på en snegl. Og så er min indre dansklærer slet ikke nået igang endnu med at analysere på ordet snegl i forhold til billedets indhold. Det er fantastisk! Intet mindre end.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s